Taxele de solidaritate pentru cei cu averi sau venituri foarte mari sunt aplicate cu succes in Europa de mai multi ani si au devenit recent si sursa de inspiratie pentru autoritatile de la Bucuresti.
Totusi, ce sanse sunt ca impozitul de 1% pentru averile de peste 450.000 de euro din Romania sa aiba acelasi succes?
Succesul impozitului depinde in mare masura de eficienta autoritatilor, afirma expertii in probleme fiscale. Acestia precizeaza ca tarile care au un astfel de impozit au si cota progresiva, iar in lipsa unor legi si institutii puternice precum cele din Europa, impozitul nostru doar va incuraja scoaterea capitalului din tara si evaziunea fiscala.
Dar pana sa se ajunga la efectele negative, suprataxarea bogatilor ar putea sa fie considerata neconstitutionala pentru ca incalca unele articole privind discriminarea din Constitutie, dar si din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Problema constitutionalitatii acestui tip de impozit este intens discutata si in Germania de mai multi ani.
Cum arata impozitul in Germania si Franta?
Taxa de solidaritate din Germania este de 5,5% din valoarea taxei de venit sau de corporatie, insa este doar un impozit temporar. El a fost introdus pentru prima oara in 1991 dupa unificarea Germaniei, iar valoarea lui s-a schimbat de mai multe ori de atunci.
Nu platesc taxa de solidaritate cei care au un impozit de venit anual de pana la 972 de euro sau 1.944 de euro in cazul cuplurilor casatorite. Deasupra acestui nivel, procentul creste pana ajunge la 5,5% pentru un impozit pe venit de 1.340,60 de euro sau 2.681, 38 de euro pentru cuplurile casatorite.
De exemplu, daca o persoana are de platit un impozit pe venit de 10.000 de euro, atunci va mai avea de platit inca 550 de euro in semn de solidaritate. Trebuie precizat ca Germania are un