A venit la Brăila în 1965. 32 de ani a predat la Grupul Şcolar de Prelucrarea Lemnului „Constantin Brâncuşi". A înfiinţat Clubul Seniorilor din Învăţământ al cărui preşedinte este şi în prezent.
După terminarea facultăţii a ajuns la Brăila prin repartiţie guvernamentală. Din 1965 până în 1970 a fost profesor de limba şi literatura română la Şcoala de Mecanici Agricoli din Brăila, apoi, pentru întreaga activitate didactică, la Grupul Şcolar de Prelucrarea Lemnului „Constantin Brâncuşi".
A dat nume liceului
În perioada 1996 - 2000 a fost director al Grupului Şcolar, timp în care a gestionat lucrările de consolidare şi reparaţii la clădirea şcolii. La propunerea sa, prin recompartimentarea unor ateliere şcolare s-au format două săli noi şi a fost înlocuită încălzirea pe bază de lemne şi cărbuni cu centrală proprie cu gaze. Tot el a fost cel care a propus numele acestei unităţi şcolare.
Mariana Nicolesco, soprana de aur a României/Află de aici mai multe despre „sufletul” Concursului Internaţional de Canto „Darclee"
„Într-un regim sever de economii, dar şi de maximă eficienţă, în vara anului 1997, s-au depus eforturi deosebite făcându-se posibilă deschiderea anului şcolar 1997-1998 în clădire nouă. Mai apoi am întocmit monografia şcolii, apărută în 2001 cu titlul Grupul Şcolar de Prelucrarea Lemnului „Constantin Brâncuşi" - De la arta meseriei, la meseria artei sau Triumful înţelepciunii", povesteşte Gheorghe Calotă.
În perioada 1982 - 1998, Gheorghe Calotă a fost preşedintele CAR Învăţământ Brăila, perioadă în care unitatea a reuşit să cumpere un sediu propriu.
„A fost depusă la Arhivele Statului - Filiala Brăila o copie după actul de proprietate cu menţiunea ca spaţiul respectiv, proprietate a tuturor membrilor CAR, în eventualitatea desfiinţării CAR, să devină proprietate a Inspectoratului Şcolar şi să nu fie folosit în v