Economistul ungar Tamas Mellar este de părere că până în prezent nicio ţară din lume nu a reuşit să obţină o stabilizare de succes şi convergenţă cu sfaturile şi sub supravegherea FMI.
Tamas Mellar, director de cercetare la Institutul de cercetare economică Szazadveg din Budapesta, afirmă că "experienţa celor patruzeci de ani care au trecut avertizează asupra faptului că ajutorul şi sfaturile aşteptate din afară au provocat noi datorii şi s-au concretizat într-o spirală a restricţiilor permanentizată, care a făcut imposibile obiectivele convergenţei şi modernizării", relatează Agerpres.
Guvernul ungar a întrerupt recent negocierile cu FMI şi cu delegaţia UE. Potrivit lui Mellar, ''poftirea afară'' a FMI pune pe termen scurt poveri serioase asupra ţării.
Expertul consideră că interesul fundamental al Ungariei este acela de a pune economia pe propriile picioare pe termen mediu, pentru a nu mai fi nevoie permanent de atragerea de surse străine. Pentru aceasta trebuie atins un excedent bugetar primar, pentru a putea fi redus nivelul datoriilor. Totodată, în ce priveşte creşterea economică, trebuie pus accentul pe companiile majoritar autohtone, pentru ca deficitul de cont curent să nu genereze noi datorii. O modernizare economică şi o convergenţă de succes se pot imagina doar în baza stabilităţii financiare şi independenţei. Pentru aceasta trebuie asumate cheltuielile pe termen scurt amintite anterior.
FMI şi UE au renunţat în urmă cu două săptămâni la discuţiile cu guvernul ungar pentru evaluarea acordului de ajutor extern, după ce Ungaria au respins ideea adoptării a noi măsuri de austeritate, optând în schimb pentru taxarea suplimentară a băncilor şi plafonarea salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale oficialilor băncii centrale.
Luni, premierul ungar Viktor Orban a afirmat că "eliberarea" Ungariei de Fondul Monetar Inte