La cursuri mai vin doar cei care au nevoie repede de permis pentru a se putea angaja sau elevii care au deja maşină.
Elena Herlea (31 de ani) spune că s-a înscris la cursurile unei şcoli de şoferi din Piatra Neamţ pentru că are nevoie de permis şi nu dintr-un moft personal. „Locuiesc într-o zonă izolată din judeţ şi trebuie să merg 4 kilometri pe jos pe un drum forestier ca să ajung în centrul comunei Grinţieş. Am un copil de 8 ani şi vreau să-l duc cu maşina la şcoală din spetembrie“, spune femeia. Reprezentanţii şcolii de şoferi confirmă faptul că în ultima perioadă foarte rar vin clienţi la cursuri pentru a obţine carnetul auto fără a le fi util imediat.
Cu 60% mai puţini cursanţi
„Majoritatea cursanţilor au nevoie de permis pentru că vor să se angajeze la o firmă şi au un avantaj ca să prindă postul“, spune Petru Botez, lector şi instructor la o şcoală de şoferi din Piatra Neamţ. Acesta spune însă că şcoala auto nu produce şoferi, ci doar asigură cunoştinţele necesare pentru obţinerea carnetului.
„Abia după o experienţă de 100.000 de kilometri parcurşi te poţi numi şofer“, a explicat Botez. Chiar dacă în miez de vară solicitările au început să crească, patronii şcolilor de şoferi se plâng că au mai puţini clienţi decât în 2009.
„Dacă anul trecut aveam în medie 100 de elevi pe serie, anul acesta numărul lor a scăzut la 40. Nu mai sunt bani, nici părinţii nu mai fac cadou banii pentru permis atunci când copilul împlineşte 18 ani“, spune Gheorghe Olaru, directorul unei alte şcoli de şoferi.
Salvarea, aşteptată în august şi septembrie
Scăderea interesului este confirmată şi de cifrele oficiale înregistrate de examinatori. „După introducerea sistemului de testare pe calculator la proba teoretică, în 2008, media zilnică era de 120-130 de elevi. Anul acesta media a cobârât până la 80 de elevi“, a declarat