În ciuda blocajului de pe piaţa de cabaline şi a eliminării subvenţiilor de la stat, în comuna clujeană sunt trei ferme. Singura raţiune pentru care cei trei proprietari nu au închis fermele este pasiunea. Un cal îi costă lunar circa 85 de euro.
Întreţinerea unui cal costă circa 85 de euro (350 de lei) lunar. Piaţa de cabaline trece de asemena printr-o criză, iar banii obţinuţi la concursuri sunt foarte puţini.
În plus, au fost sistate şi subvenţiile de la stat. Cu toate acestea, într-o mică comună din Cluj există nu mai puţin de trei ferme de cai. Unul dintre crescători are cai de rasă grei, altul s-a axat pe cai uşori, de sărituri, iar cea de-a treia fermă funcţionează ca pensiune pentru caii proprietarilor care nu au unde să îi ţină în oraş. Pe cei trei proprietari îi uneşte pasiunea pentru cai, dar şi greutăţile pe care le au în a păstra fermele, pe timp de criză. Â
Creşte cei mai grei cai din lume
Radu Tonea are, de opt ani, la Sumurduc 13 cai de rasă de tracţiune, aduşi din Franţa şi din Belgia. Pentru clujean, creşterea acestor cai este un hobby. „Piaţa cailor este moartă, nu se mai vinde nimic. Nici nu vreau să fac socoteala cât cheltui cu ei. Dacă fac un calcul, îi vând”, spune amar Radu Tonea, vicepreşedintele Asociaţiei Cailor Grei şi Semigrei din România.
Un astfel de cal poate costa între 2.000 şi 30.000 de euro, în funcţie de cum arată, dar şi de moştenirea sa genetică. Sunt cai de dimensiuni mari: pot ajunge la o înălţime de 1,85 de metri şi o greutate de o tonă şi 200 de kilograme. Deşi sunt masivi, aceşti cai sunt, în acelaşi timp, foarte blânzi. Acest lucru face ca ei să poate fi folosiţi atât la munci grele, cât şi la trasul şaretei sau la alte sporturi ecvestre.
Pensiunea de cai de la Mihăieşti
În satul Mihăieşti, care aparţine tot de comuna Sânpaul există şi herghelia Taraxacum. Proprie