Oraşul Cehu Silvaniei şi 11 comune de pe Valea Barcăului ar putea fi alimentate cu energie produsă din surse neconvenţionale. Primăriile şi şcolile din Boghiş, Camăr, Carastelec, Halmăşd, Ip, Marca, Măerişe, Nuşfalău, Plopiş, Sâg, Valcău de Jos vor fi alimentate cu energie produsă chiar la ele acasă, din resursele proprii şi nepoluante.
Două societăţi comerciale din Zalău, Consiliul Judeţean Sălaj şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Valea Barcăului s-au atătat interesate anul acesta să devină producători de energie electrică, valorificând resurse „verzi”. Trei dintre cele trei entităţi au depus chiar proiecte pentru a obţine fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“. Cu un ajutor european de aproximativ şase milioane de euro, fiecare ar putea transforma energia solară, paiele sau alte tipuri de biomasă şi dejecţiile animale în energie electrică.
Independenţa energetică a comunităţilor
Călin Băgărean, administratorul firmei Oper Leasing, din Zalău, spune că proiectul pe care l-a propus are o valoare totală de aproximativ 9 milioane de euro. Prin acest proiect, la Cehu Silvaniei, oraş cu o populaţie de circa 8.000 de locuitori, s-ar putea realiza o staţie pentru producţia energiei electrice din biomasă – paie, alte resturi uscate de pe câmp. „Am ales zona aceasta pentru că există 6-7 ferme de porci, care au probleme de mediu. Aşa se rezolvă şi pentru ei cu mirosul din oraş şi toate celelalte aspecte legate de poluare”, explică administratorul Oper Leasing.
Staţia va produce 2,6 megawaţi pe oră de energie electrică. „Tot oraşul şi satele aparţinătoare ar putea fi alimentate de acolo”, adaugă Băgărean. El a solicitat şi a primit aprobarea de a furniza energia pe care o va produce, dacă proiectul va fi finanţat, în reţeaua naţională.
Economii la şcoală, primărie şi iluminat publi