* consideră fostul judecător brăilean Florin Niţă, primul magistrat român care şi-a dat demisia de onoare
În urmă cu o lună de zile, un judecător brăilean îşi şoca tovarăşii de breaslă şi opinia publică demisionând dintr-un sistem care, la prima vedere, îţi oferă avantaje nemăsurate. Un act de demnitate, onoare şi curaj sau, din contră, o asumare a înfrângerii în lupta cu sistemul, gestul tânărului judecător Florin Niţă a fost interpretat în fel şi chip. Zilele trecute, fostul magistrat a publicat, pe blogul său, o nouă scrisoare deschisă adresată, de această dată, puterii executive. Despre acest lucru, dar şi despre problemele din Justiţie, despre societatea civilă şi spiritul civic am stat de vorbă cu Florin Niţă. Ce a ieşit, vedeţi în interviul ce urmează.
- De câteva zile sunteţi liber, aţi terminat cu sistemul de Justiţie...
- Da. Marţi 13, s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 480, decretul de eliberare din funcţie.
- Ce v-a determinat, de fapt, să alegeţi gestul ăsta extrem?
- Faptul că după şase ani de luptă din interiorul sistemului, din interiorul Justiţiei, am realizat că e necesară şi o luptă din exteriorul sistemului şi conştientizarea de către oameni a necesităţii de a sprijini Justiţia. Şi mă refer la o Justiţie aşa cum ar trebui să fie. Nu aşa cum este acum.
- Nu era mai uşor - întreb fiindcă am văzut comentarii de genul ăsta şi pe blogul dumneavoastră, şi la articolele publicate de noi - să faceţi ceva pentru sistem din interiorul sistemului?
- Înţeleg comentariile de acest tip şi sunt legitime. Dar din 2004 tot încerc din interiorul sistemului şi văd că paşii - deşi nu pot spune că nu există un avans faţă de ce era în 2003 - 2004 - sunt foarte mici şi eu zic că Justiţia se îndreaptă încet-încet spre partea cea mai rea a Justiţiei italiene, spre exemplu, dar fără a avea şi calităţ