Salariile mici şi greutăţile zilnice îi determină pe toţi mai mulţi asistenţi maternali să renunţe la meseria de „părinte adoptiv“.Aproximativ 170 de copii şi-au găsit o familie la asistenţii maternali din Sălaj. Însă din cauza salariilor mici, 40 din cei 151 de asistenţi maternali au renunţat în ultimul an la slujbele lor.
Directorul coordonator al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, Violeta Milaş, afirmă că numărul asistenţilor maternali a scăzut foarte mult în ultima perioadă. Din 151, au rămas 114 angajaţi. „Cei mai mulţi s-au pensionat la limită de vârstă sau de boală, alţii şi-au găsit un loc de muncă mai bun. Copiii au fost preluaţi de ceilalţi asistenţi maternali, au fost duşi împreună cu fraţii lor în plasament, iar pe cei mai mari i-am dus în centre”, a declarat Milaş.
N-a lăsat-o să plece
Paraschiva Tite este asistent maternal de opt ani. Pe lângă cele două fete ale sale, are în grijă alte două. Cea mai mare, Mariana, de 20 de ani, a terminat Liceul Pedagogic, iar acum este educatoare şi studentă, în acelaşi timp, la Cluj-Napoca. Pentru a nu ajunge într-un centru după liceu, doamna Tite a luat-o în familia ei. „După ce am adus un copil în casă am considerat că este al meu şi-mi este foarte greu când trebuie să mă despart de el. Partea bună a meseriei este că sunt acasă şi pot să mă ocup şi de copiii mei. Pe cea mică trebuie să o verific tot timpul, o întreb cum se simte, o ajut să se încadreze cât mai bine în familia noastră şi să menţină legătura şi cu familia ei. Contează foarte mult să le oferi dragostea de care au nevoie”, a spus asistentul maternal. Paraschiva Tite se plânge doar de salariul mic pe care îl primeşte „Suntem plătiţi 40 de ore pe săptămână, dar lucrăm 24 din 24. Eu am 630 lei, plus 25 la sută spor pentru îngrijirea unui copil cu handicap”, afirmă ea. Cu toatea acestea, spu