Cati Hristu, primarul comunei Cogealac, şi cinci dintre localnicii care au asediat parcul eolian CEZ au fost săltaţi de anchetatori, iar aseară au fost duşi la judecător cu propunere de arestare. Edilul este învinuit că a declanşat o răzmeriţă ce a implicat 150 de persoane şi un buldozer pentru demolarea eolienelor, de supărare că cehii nu au amplasat turbine pe pământul său.
Conflictul de luni dintre primar şi muncitorii de la eolienele CEZ, soldat cu cinci oameni împuşcaţi, este doar ceea ce se vede la televizor. De fapt, rivalitatea este la nivelul companiilor care vor să dezvolte aceste proiecte, pentru că aici este vorba de investiţii de miliarde de euro şi de profituri uriaşe pe viitor.
De ce profituri uriaşe? Pentru că energia eoliană este de trei ori mai scumpă decât cea clasică, datorită stimulentelor oferite de legislaţia din România investitorilor din acest domeniu. Potrivit angajamentelor faţă de Uniunea Europeană, 24% din consumul de energie din România trebuie să provină din surse regenerabile în anul 2020, faţă de 17%, cât era în 2005.
Interesele primarului
În timp ce reprezentanţii firmei CEZ au obţinut autorizaţia Consiliului Judeţean Constanţa pentru a construi pe terenurile Fântânele-Cogealac cel mai mare parc terestru de eoliene din Europa, primarul Hristu a bătut palma pentru un scop identic cu reprezentanţii firmei Eolica Dobrogea, care asigură managementul proiectului spaniolilor de la Iberdrola, tot din acea zonă. Ca urmare, a refuzat să autorizeze lucrările cehilor.
Procurorii au stabilit în cursul anchetei că supărarea primarului nu era una legată doar de acte, ci şi de bani: dacă spaniolii obţineau contractul, pe terenurile sale ar fi fost amplasate 60-80 de turbine eoliene şi pentru fiecare ar fi obţinut o taxă de 3.000 de euro pe an. Cehii nu au pus decât 15 generatoare de electricitate pe terenurile sale, cee