Reactia bancilor pe timp de criza financiara a fost sa-si creasca marjele de dobanda. In acest fel, unele dintre banci nu numai ca au evitat scaderea veniturilor, dar au reusit sa obtina si o majorare a acestora, cu toate ca cererea de credit a scazut abrupt. Nota de plata majorata a fost achitata de clienti si de statul roman, scrie Ramona Iluca pe Conso.ro, analizand veniturile obtinute de bancile din Romania din dobanzi si comisioane.
Anul 2008 a fost in mod clar unul bun pentru banci. Veniturile nete din dobanzi si comisioane au crescut in medie cu 20%-40%. De exemplu, la BCR aceste venituri s-au majorat cu 40% in 2008 fata de 2007, de la 2,8 miliarde lei la 3,9 miliarde lei.
Si la BRD situatia este asemanatoare, veniturile nete majorandu-se cu aproximativ 25%, pana la peste 2,6 miliarde lei in 2008. La UniCredit Tiriac Bank, aceste venituri au crescut de la 0,5 miliarde lei in 2007 la 0,83 miliarde lei in 2008, iar la Raiffeisen Bank cresterea a fost de peste 45%. Cresterea veniturilor in aceasta perioada a fost una axata mai degraba pe cresterea numarului de clienti si nu neaparat prin majorarea dobanzilor si comisioanelor practicate.
Imunitate la criza In 2009, aceasta solutie nu mai avea cum sa functioneze. Cand criza s-a facut simtita si la noi, bancile au oprit creditarea, astfel ca vanzarile noi de credite nu au mai putut genera venituri suplimentare. In plus, scaderea soldului creditelor (ca urmare a rambursarilor firesti) puneau in pericol chiar mentinerea fluxului de venituri generat anterior prin creditele acordate. In aceste conditii, bancile aveau nevoie de o solutie.
Desi cu un ritm de crestere mai lent, unele dintre ele au reusit sa gaseasca solutii chiar sa isi majoreze veniturile nete din dobanzi si comisioane in 2009. Evolutia fireasca ar fi fost ca veniturile sa scada, asa cum s-a intamplat si in cazul co