Un român de 29 de ani din Bucureşti şi-a notat într-o agendă fiecare şpagă pe care a plătit-o, în decursul a douăsprezece luni, la medici, poliţişti sau reprezentanţi ai primăriilor. Cu banii daţi pe şpăgi într-un an, o familie formată din trei persoane ar putea merge într-un concediu all-inclusive timp de o săptămână.
Românii dau şpagă la medic ca să nu fie ignoraţi
Şpaga la examen, cu „inspectorul din dulap“ şi edilul fără Bac
Licenţă contra şpagă la Hyperion
Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"
Familia Lazăr, din Bucureşti, a ţinut o evidenţă a sumelor plătite drept atenţii, bacşiş sau mici şpăgi de-a lungul ultimelor douăsprezece luni. Rezultatul a fost surprinzător, aproximativ 4.500 de lei fiind cheltuiţi în astfel de direcţii. „Am făcut o listă în care am scris fiecare leu dat cuiva, de la cazurile în care am dat câteva zeci de lei pentru mici „atenţii" personalului unei grădiniţe, până la 1.000 de lei oferiţi pentru obţinerea permisului auto în luna aprilie a acestui an", povesteşte Radu Lazăr.
Radu este inginer de sistem la o firmă IT, iar soţia sa, Camelia, este consultant vânzări la o firmă de termopane. Veniturile lor anuale sunt de 56.400 de lei, iar şpăgile pe care le-au dat în perioada iunie 2009-iunie 2010 reprezintă 7,5% din câştigurile lor.
Bani la doctori, sport naţional
La sfârşitul lunii iunie 2009, familia Lazăr a fost nevoită să plătească 300 de lei unui reprezentant al primăriei, atunci când a cerut un loc de parcare în spatele blocului unde locuieşte. „Poate cea mai mare pondere din banii daţi drept atenţii o au cei daţi doctorilor şi asistentelor în cazurile în care am fost nevoiţi să mergem cu fetiţa la vreun control sau tratament", spune Camelia Lazăr, făcând referire la şpăgile pe care a trebuit să le plătească la spital în luna iulie 2009.
Fără să