Coruptia si lipsa personalului calificat si dedicat reprezinta principalele obstacole in calea unei rate mai ridicate de absorbtie a fondurilor europene, in opinia specialistilor in domeniu.
Seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks, s-a aratat foarte ingrijorat cu privire la absorbtia fondurilor europene, aducand aminte ca, daca banii acestia nu sunt folositi pana la termenul limita, nu vor mai fi disponibili.
De asemenea, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca absorbtia banilor europeni este una din prioritatile ministerului pe care il conduce.
De ce ne aflam, atunci, pe ultimele locuri pe plan european in acest domeniu?
"Eu cred ca ar trebui sa intelegem ca anumite dificultati pe care le tot scoatem in evidenta nu mai sunt reale, ele au fost indeplinite. Am tot vorbit de incapacitatea romanilor de a elabora programe, de a scrie proiecte. Nu mai e asa. Noi avem foarte multe proiecte care sunt aprobate, dar dificultatea a inceput sa apara de la finantare", a declarat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.
Potrivit explicatiilor sale, nu exista capacitatea de a oferi banii coletarali, contributia beneficiarului, din cauza lipsei de lichiditate pe care o au beneficiarii, in special cei mici si mijlocii. O mare parte din vina pentru acest lucru o poarta si bancile, care nu ofera imprumuturi in acest sens.
"Ofera foarte, foarte greu, aproape niciodata imprumuturi pentru acest lucru, din cauza ca - si trebuie sa spunem foarte clar - exista o coruptie extraordinara la nivelul aprobarii programelor, o coruptie care pretinde un procent din valoarea contractului de program, ori beneficiarii nu au acesti bani, pe care trebuie sa-i dea inainte de inceperea programului. Si exista o intarziere de 4 - 5 luni la rambursare, adica beneficiarul face cheltuiel