Facebook a anuntat recent ca a atins o jumatate de miliard de utilizatori, o populatie care l-ar ajuta sa fie o mare putere daca ar fi vorba de o natiune. Totusi, desi este doar un site prin care oamenii pastreaza legatura sau isi fac noi prieteni, Facebook incepe sa arate si sa se poarte ca un stat suveran.
Reteaua de socializare Facebook a inceput sa fie privita astfel in urma cu cateva luni, cand noul premier britanic David Cameron a vrut sa i se explice cum este sa fii responsabil pentru milioane de oameni pe care nu ii cunosti, dar care asteapta ceva de la tine. Pentru asta, David Cameron nu s-a adresat unui alt sef de stat din lume, ci lui Mark Zuckerberg, fondatorul si seful Facebook, scrie The Economist.
Intr-o intalnire care a avut loc prin intermediul unui video-chat, cei doi au discutat despre moduri in care retelele sociale pot sa ajute guvernele. Intrebarea este daca aceasta a fost o intalnire intre un sef de stat si un reprezentant al mediului privat sau un mod nou de diplomatie si o intalnire intre sefii unor natiuni.
Ideea de a compara Facebook cu un stat poate fi absurda pentru ca nu are un pamant pe care sa il apere, politie care sa pastreze ordinea si sa impuna legea, oamenii pot deveni usor membri si la fel de usor pot renunta la aceasta calitate, iar conducatorii nu sunt numiti in urma unui sistem electoral.
Totusi, expertii au sesizat cateva asemanari intre Facebook si o tara. David Post, profesor de drept la Temple University sustine ca este un mod de unire a oamenilor si de control a destinelor acestora, la fel ca si o natiune. Afirmatia lui referitoare la grupurile de pe Facebook aminteste de o definitie clasica a statului modern. Politologul Benedict Anderson spunea ca statele sunt comunitati imaginate in care individul simte ca este legat de alte milioane de anonimi. El a adaugat ca, in trecut