Cabinetul Boc nu este hotărât cum să aplice noile reguli prin care îi obligă pe românii ce sunt plătiţi pe drepturi de autor să cotizeze mai mult la buget
Chiar dacă până la sfârşitul lunii iulie Cabinetul ar fi trebuit să aprobe normele de aplicare a modificărilor aduse Codului Fiscal, membrii Guvernului au decis să amâne decizia finală şi să organizeze asupra acestora o dezbatere publică de câteva zile, urmând ca o hotărâre în acest sens să fie adoptată într-o şedinţă extraordinară, programată pentru 2 august.
Cine va pierde mai puţin după recentele schimbări
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, a explicat, ieri, că, în proiectul de hotărâre de Guvern privind normele metodologice ce urma miercuri să fie publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, Cabinetul a luat în considerare posibilitatea ca persoanele care primesc venituri ocazionale din drepturi de autor şi au şi un salariu pe cartea de muncă să fie scutite de contribuţiile la bugetul de pensii, la asigurările de sănătate şi la şomaj aferente drepturilor de autor (CAS). Spre exemplu, un profesor încadrat cu carte de muncă la o instituţie de învăţământ şi care este plătit cu drepturi de autor pentru realizarea unei cărţi nu va mai plăti CAS pentru creaţia respectivă.
În schimb, cei care primesc drepturi de autor pentru creaţii în decursul unui an, fără să aibă un salariu pe cartea de muncă, ar urma să plătească contribuţiile sociale menţionate pentru drepturile de autor anual, aplicate la o bază plafonată la maximum cinci salarii medii brute pe an (salariul mediu brut lunar fiind de 1.836 de lei).
Care sunt marii perdanţi
O altă categorie vizată de normele metodologice este cea a persoanelor care sunt remunerate cu un salariu lunar pe cartea de muncă, dar care au şi venituri lunare din drepturi de autor. Acestea ar urma să plătească atât contribuţiile aferente