„Uriaşul” de aproximativ doi metri este un conifer din specia „Taxus Cupsidata” şi costă 40.000 de lei. În mai bine de doi ani de când a fost adus din Italia, o mulţime de admiratori l-au fotografiat, dar nimeni nu s-a hotărât, încă, să-l cumpere.
Bonsaiul de grădină de la Decoflora, de pe str. Dionisie Lupu nr. 46, vizavi de Grădina Icoanei, uimeşte nu doar prin dimensiunie impresionante, comparativ cu arborii miniaturali de interior,crescuţi în ghiveci, cât şi prin frumuseţea formei sale, spiralată şi cu axa tulpinei înclinată. Copacii din specia sa, „Taxus Cupsidata”, cresc de obicei în Japonia, Coreea, nord-estul Chinei, şi extremul nord-estic al Rusiei. Ei au o formă piramidală, pot atinge 20 de metri înălţime şi trunchiul lor poate măsura peste 60 de centimetri în grosime.
Un arbore ornamental modest
Unic în magazinele de flori din Bucureşti, bonsaiul „Taxus Cupsidata” de la Decoflora, este o plantă care îşi păstrează frumuseţea, fără a solicita o îngrijire specială.
„Este foarte puţin pretenţios”, spune Mihaela Sandu, tehnicean horticol la Decoflora. „Îl udăm cu furtunul când vedem că trebuie şi, de două-trei ori pe an, îl tundem. În mai bine de doi ani, nu a crescut mai mult de 20 de centimetri. Nu i-am dat niciun nume, aşa cum am auzit că obişnuiesc stăpânii de bonsai şi nici nu vorbim cu el, pentru că nu avem timp să-l răsfăţăm. Cum l-am primit, aşa rămâne, nu-şi schimbă forma ornamentală”, spune tânăra sa îngrijitoare.
Bonsaii mici, mai pretenţioşi
În magazin se găsesc mai mulţi bonsai de ghiveci, de câţiva zeci de centimetri înălţime, din speciile „Serisa”, „Ulm”, „Ficus”. „Aceştia cresc mai repede şi cam stăm cu foarfeca pe ei”, spune Mihaela Sandu.
„Pentru că trăiesc în interior, trebuie să le schimbăm şi poziţia faţă de soare, cam, la cinci ore şi o dată pe săptămână îi întoarcem la 180 de grade”, spune îngriji