Începând din acest an, medicii vor avea nevoie de mai puţin timp de studiu pentru a se titulariza într-o anumită specialitate. Practic, Ministerul Sănătăţii reduce cu un an durata rezidenţiatului pentru 36 de specializări medicale.
Cea mai lungă perioadă de specializare, respectiv la chirurgie generală cardiovasculară, neurochirurgie şi ortopedie pediatrică rămâne de şase ani. Nu va mai există rezidenţiat cu durată de 7 ani.
Reducerea cheltuielilor
Măsura reducerii cu un an a duratei de pregătire prin rezidenţiat pentru cele 36 de specializări medicale vine ca urmare a faptului că este necesară formarea mai rapidă a medicilor, care să poată suplini lipsa de cadre medicale din spitale. Totodată, se reduc şi cheltuielile de şcolarizare. „Este un beneficiu pentru rezidenţi, fiindcă termină mai repede şi ajung specialişti mai repede în anumite specializări. Ca să termini facultatea la 24 de ani, mai ai 7 ani de rezidenţiat, la 31 de ani când deja ai familie, ai copii şi tu nu eşti pe nicăieri, nu ai un post asigurat. Cel puţin această perioadă poate să fie redusă, ca omul să se poată angaja undeva", a declarat prof. dr. Constantin Copotoiu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş.
În acest an, concursul de rezidenţiat va avea loc în 21 noiembrie, iar metodologia de desfăşurare va fi publicată în cursul săptămânii viitoare.