Cauza exacta care determina aparitia bolii celiace a fost descoperita recent. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori britanici si australieni arata ca trei substante care se gasesc in gluten declanseaza aceasta afectiune digestiva, descoperirea insemnand noi posibilitati pentru dezvoltarea altor tratamente in afara celor existente sau chiar a unui vaccin.
Boala celiaca se caracterizeaza prin leziuni aparute la nivelul intestinului subtire, acestea impiedicand o absorbtie normala a nutrientilor, in special a grasimilor, calciului, fierului.
Glutenul, o proteina de origine vegetala, se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara si, prin urmare, si in produse derivate din acestea cum ar fi painea, pastele, biscuitii.
Au fost identificate trei substante toxice din gluten
Legatura dintre gluten si aceasta afectiune a fost observata pentru prima data acum 60 de ani, insa, de atunci, oamenii de stiinta s-au straduit sa descopere exact care anume componente ale glutenului constituie factorii declansatori.
Noul studiu, citat de BBC, se bazeaza pe analize efectuate cu ajutorul a 200 de persoane care sufera de boala celiaca. Acestea au consumat paine, briose din secara si orz fiert. Sase zile mai tarziu voluntarii au fost supusi unor teste de sange pentru a masura raspunsul imun la miile de substante din gluten (peptide).
Astfel, au fost identificate 90 de peptide care au provocat un anumit nivel al reactiei imune si doar trei dintre ele s-au dovedit a fi toxice.
Boala celiaca poate fi tinuta sub control printr-o dieta din care sa fie exclus glutenul, insa, nu numai ca este foarte dificil de respectat o astfel de dieta, dar, aproape jumatate dintre cei care s-au straduit sa o tina au simtit probleme la nivelul intestinelor si la cinci ani dupa ce au inceput acest regim.