Minele din Valea Jiului vor fi supuse unei analize care va stabili exact care unitate miniera este viabila si care nu.
Analiza vine dupa ce Comisia Europeana a promovat, la finele saptamanii trecute, o noua propunere de regulament referitoare la minele de carbune. Potrivit noilor reglementari, subventia va fi acordata pana in anul 2018, dar numai in cazul minelor neviabile (ce nu pot exista fara ajutor) si numai pentru procedurile de inchidere.
Potrivit directorul general al CNH, Constantin Juja, principala prioritate in acest an este continuarea subventionarii pentru ca exista riscul sa nu se mai acorde subventie din ianuarie 2011, ceea ce insemna inchiderea in cateva luni a minelor.
"Decizia CE face referire la un ajutor de stat pentru inchiderea minelor neviabile pana in anul 2018. Cele viabile nu vor mai primi ajutor de stat, iar cele neviabile vor primi ajutor pentru inchidere pana in 2018. Decizia nu se refera strict la minele din Valea Jiului, ci la toate minele din Europa care exploateaza huila", a declarat directorul general al CNH Constantin Jujan.
Acesta a dat asigurari ca nu toate minele din Valea Jiului vor intra intr-un program de inchidere.
"Principala noastra prioritate in acest an a fost continuarea subventionarii pentru ca exista riscul sa nu se mai acorde subventie din ianuarie 2011, ceea ce insemna inchiderea in cateva luni a minelor. Nu toate minele din Valea Jiului vor intra intr-un program de inchidere. Nu se inchide Valea Jiului", a mai spus Jujan.
Proportia carbunelui in productia de electricitate in Romania este de aproximativ 40%, din care majoritatea este huila.
Minele din Valea Jiului vor fi supuse unei analize care va stabili exact care unitate miniera este viabila si care nu.
Analiza vine dupa ce Comisia Europeana a promovat, la finele