În urma cazului prezentat de reporterii „Adevărul de Seară", joi, 14 iulie, cu privire la furtul unei bucăţi din cablul de transmisie de la radio-farul Borleşti, din localitatea sătmăreană Pomi, ceea ce risca să pună în pericol siguranţa aeriană, procurorii Curţii de Apel Oradea au prezentat astăzi, la Baia Mare, în cadrul unei conferinţe de presă, detalii cu privire la incidentul fără precedent.
Potrivit procurorului Curţii de Apel Oradea care a instumentat cazul, Aurel Mascaş, în urmă cu o săptămână, în data de 21 iulie, a fost emis un mandat de arestare pentru cei şase indivizi care au sustras de la radio-farul din Borleşti mai mulţi metri de cablu, cinci dintre ei fiind reţinuţi pentru 29 de zile, iar unul dintre ei a fost dat în urmărire generală, deoarece a părăsit ţara la scurt timp de la săvârşirea infracţiunii.
„Indivizii au acţionat în două seri la rând. Prima dată, în noaptea de 10 spre 11 iulie, când trei dintre cei şase hoţi au escaladat gardul radio-farului şi a doua oară, în noaptea de 11 spre 12 iulie, când, prin aceleaşi mijloace, au acţionat toţi şase. La scurt timp de la furt, cei şase au ars cablul pe malul Someşului, pentru a putea valorifica cuprul, pe care mai apoi l-au vândut la o societate comercială care se ocupă cu preluarea cuprului. Pentru cantitatea de cupru vândută, hoţii au primit bon fiscal şi suma de 1.800 de lei, pe care au împărţit-o între ei", a precizat Aurel Masecaş.
Potrivit procurorilor care au instrumentat cazul, hoţii locuiau în localitatea Borleşti şi se aflau la prima acţiune de acest gen şi nu au mai avut până acum antecedente penale. Autorii furtului de la radio-farul din Borleşti au fost identificaţi. Este vorba despre Laurenţiu Pop, Dan Mircea, Mihai Pop, Robert Şarga, Alexandru Şarga şi Anghel Martoşan. Valoarea totală a prejudiciului s-a ridicat la suma de 450 de milioane lei, iar hoţii ri