Cehii de la CEZ ar putea încheia până la sfârşitul anului o tranzacţie prin care vor să cumpere patru microhidrocentrale cu o capacitate totală de 25 MW, aceasta urmând să fie cea de-a doua investiţie în domeniul energiillor regenerabile în contextul în care grupul energetic se află în plină dezvoltare a unui parc eolian de 1,1 miliarde de euro localizat în două comune dobrogene.
"Analizăm posibilitatea de a intra pe domeniul hidrocentralelor de mici dimensiuni. Deja suntem în negocieri cu o companie privată înregistrată în România pentru preluarea a patru astfel de grupuri cu o capacitate cumulată de 25 MW. De obicei, investiţia într-un MW pe acest tip de energie se ridică la circa 1,8 milioane de euro, aşa că tranzacţia ar putea fi de zeci de milioane de euro. Sperăm să finalizăm negocierile anul acesta", a declarat Leon Vrska, directorul financiar (CFO) al CEZ România.
Pornind de la estimările reprezentantului ceh, valoarea activelor pe care compania ar urma să le achiziţioneze se ridică la circa 45 de milioane de euro.
Acesta este al doilea pas pe care cehii sunt dispuşi să-l facă în domeniul producerii de energie din surse regenerabile în contextul în care au în derulare construirea unui parc eolian de 600 MW, aproape cât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, care va fi localizat în două comune din Dobrogea, Fântânele, respectiv Cogealac. Dacă la Fântânele lucrările sunt deja foarte avansate, 120 de turbine eoliene din cele 139 câte va avea parcul la final urmând să fie funcţionale în iarna acestui an, la Cogealac construcţiile abia au început din cauza mai multor probleme pe care compania le-a avut cu primăria localităţii. CEZ spune că recent a obţinut şi autorizaţia de construire pentru etapa de la Cogealac, acesta fiind ultimul document aşteptat. Doar anul trecut CEZ a investit pentru proiectul eolian 1,65 de miliarde de le