Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea cere la următoarea misiune în România, de la finele lunii octombrie - începutul lunii noiembrie, adoptarea de noi măsuri de corecţie a deficitului bugetar, consideră analiştii ING Bank România. Însă, analiştii consideră "straniu" faptul că Ministerul Finanţelor a reuşit să împrumute o sumă atât de mare - 1,213 miliarde de euro - de pe piaţa internă, la un randament de 4,9%.
"Probabilitatea unei asemenea evoluţii este destul de ridicată şi întrucât ţintele actuale de deficit bugetar fixate de FMI se bazează pe o contracţie economică de doar 0,5%. În mod normal, orice reviziuire a estimării privind evoluţia economiei ar trebui să fie urmată de revizuirea previziunilor de deficit bugetar. Totuşi, declaraţiile oficialilor indică faptul că ţinte nominală de deficit bugetar va rămâne constantă", se arată într-un raport al analiştilor ING Bank România.
Economiştii notează că ţinta de deficit bugetar stabilită pentru finele primului semestru a fost atinsă, probabil prin majorarea arieratelor. "Autorităţile române nu au atins nicio ţintă privind arieratele. Acest lucru implică că nu au atins nicio ţintă de deficit bugetar", se mai spune în raport.
Conform datelor provizorii publicate miercuri, execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit estimat de 18,07 miliarde lei, sub limita ţintei de deficit, în sumă de 18,2 miliarde lei, prevăzută în Scrisoarea suplimentară a acordului stand-by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.
Totodată, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, miercuri, că va cere FMI o noua derogare de la obligaţia privind reducerea arieratelor, întrucât nu a reuşit să respecte ţinta convenită cu instituţia financiară internţională nici în primul semestru, în condiţiile în care nu au reuşit niciodată să se încadreze în valori