O nouă categorie de lideri educaţi în Occident, practici şi apolitici, îşi creează drum prin lumea islamică şi reuşesc să tragă în sus economiile ţărilor pe care le conduc. Vicepremierul sirian Abdullah Dardari este unul dintre exponenţii noului curent.
Gherilele şi despoţii lumii arabe captează întreaga atenţie. Dar afacerile de zi cu zi ale ţărilor islamice sunt conduse de oameni. În Orientul Mijlociu, o nouă clasă de tehnocraţi a ajuns la putere în ţări precum Siria, Egipt, Liban sau în teritoriile palestiniene, scrie revista „Foreign Policy" în ultimul său număr.
Ei au între 40 şi puţin peste 50 de ani şi diplome de studii avansate în drept şi economie obţinute la universităţi occidentale. Succesul lor se bazează pe trei reguli simple: se distanţează de partidele aflate la putere şi de ideologiile oficiale, sunt pragmatici şi inovatori şi sunt adoraţi de Occident.
Minţi deschise
Un exemplu este vicepremierul sirian Abdullah Dardari, care nu a fost niciodată membru al partidului „de stat" Baath. În anii '80, când preşedintele de atunci, Hafez al-Assad, ducea o luptă violentă cu insurgenţa islamistă, Dardari studia economia la Universitatea California de Sud. Într-o ţară unde socialismul de şcoală veche e încă prevăzut, oficial, în Constituţie, Dardari susţine că „numai sistemele economiei de piaţă au capacitatea de a se ajusta şi de a face faţă schimbării".
El a ajutat guvernul sirian să scape de statutul internaţional de paria. Un partener al unui fond de hedging a povestit pentru „Wall Street Journal" că, atunci când mai mulţi investitori americani au vizitat Damascul, în 2009, au considerat ofertele oficialilor sirieni „destul de jalnice". Totuşi, au fost impresionaţi de Dardari. Vicepremierul a fost şi principalul susţinător al ţării sale privind semnarea unui acord de asociere cu UE.
Aceşti birocraţi nu sunt dornici să se im