În loc să ne pregătim pentru a rezista cât mai bine, să stimulăm consumul intern, ne sinucidem lent.
Toate birocraţiile sunt la fel. Oamenii îşi iau leafa, bifează sarcinile date de şefi, dar mai ales sunt foarte ocupaţi ca să demonstreze cât sunt de utili. E la fel la Bucureşti, la Bruxelles sau la Washington. De ce trebuie să plece FMI-ul acasă? Birocraţiile sunt compatibile între ele, se sprijină reciproc. Din condei ni s-a impus un deficit bugetar de 6,8 %. Cifra reprezintă media deficitelor din ţările europene. Nu stă în spatele ei niciun fel de calcul savant. E suptă din deget. Imediat ce a fost emisă însă, ea se transformă într-un fetiş. Pentru a o atinge, orice metodă este permisă. Profesorii se uită în altă parte când elevii trag droguri pe nas ca să viseze frumos.
Pentru respectarea acestei condiţionări, investiţiile publice s-au redus cu 22% în primul semestru al acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, nu poţi să-ţi dai afară protejaţii politici şi, astfel, cheltuielile de personal nu au scăzut decât cu 4,5%. Acestora n-ai cum să le tragi ţâţa din gură, sursă de profit personal, cheltuielile de bunuri şi servicii au scăzut doar cu 1,7%. Altfel spus, nu avem decât 1,8 miliarde de dolari pentru investiţii, dar cheltuim 7,3 miliarde de dolari cu birocraţii şi 3,9 miliarde de dolari ca să le creăm sursa de ciubuc. Între timp, pentru că trebuie încurajată lenea, subvenţiile au crescut şi ele cu 6,3%.
Totodată, statul se „împrumută" de la companii cu peste 1 miliard de dolari prin neplata facturilor şi nereturnarea TVA. Iată cum, de la impunerea unei cifre arbitrare, se ajunge la un dezastru. Hrănim birocraţia şi batem vaca până moare ca să dea mai mult lapte. Birocraţii nu judecă. Aplică standarde şi proceduri. Pot să-mi spună reprezentanţii FMI de o mie de ori că sunt de acord cu reducerea aparatului administrativ, cu