Prima tabără de Caopeira Angola din România va avea loc în perioada 30 iulie - 5 august în Muntele Filii din judeţul Cluj. Timp de cinci zile, cursanţii vor avea parte de antrenamente zilnice în compania profesorului Sapoti de Lua Rasta din Salvador da Bahia, vor cunoaşte „istoria" acestui sport, mişcare şi multă muzică, focuri de tabără şi plimbări în natură. Antrenamentele vor avea loc atât pentru începători, cât şi pentru practicanţii cu experienţă. Taxa de participare este de 130 lei sau 30 lei pe zi.
Cât costă participarea?
Aceasta include transport Cluj-Muntele Săcelului dus-întors (ultima bucată, Muntele Săcelului- Muntele Filii trebuie parcursă pe jos, deoarece drumul este prea abrupt, cca. 2 kilometri), mic dejun, o masă gătită şi zilnic la ora 17.00 antrenamentele. Participanţii trebuie să aibă asupra lor corturi, saci de dormit, izoliruri, tacâmuri de inox, haine lejere şi adidaşi uşori şi mâncare pentru mesele de prânz. Plecarea din Cluj se va face cu microbus vineri la ora 16.00 din piaţa Mihai Viteazu. La această tabără pot participa 25 de cursanţi.
Între mituri şi practică
Capoeira Angola e o artă afrobraziliană care îmbină lupta şi muzica într-un joc deosebit, care instruieşte atât instinctele, cât şi capacitatea de improvizaţie a fiecăruia. „Există două direcţii de Capoeira, Angola care se practică la Cluj şi o direcţie mai modernă care are cluburi la Satu- Mare, Oradea şi Cluj. Brazilienii se referă la Capoeira ca la un sport, depinde cum vrei să-l priveşti. Ideea lor despre sport era diferită la în perioada anilor 1920-1930. Pentru ei combinaţia de mişcare-luptă şi muzică face parte din zona de cultură" spune Bogdan Rakolcza, practicant şi organizator al taberei. Două mituri există, despre originile acestui joc. Unii spun că această artă îşi are originile în satele autonome, fondate şi conduse de către sclavii africani evad