În 2009, 18% din femeile sub 30 de ani au născut fără să meargă la nici un control prenatal. Multe dintre acestea nu sunt monitorizate de ginecolog.
Anul trecut, din cei peste 222.000 de nou-născuţi, peste 17.000 au avut sub 2.500 de grame, iar mai mult de 10.000 au venit pe lume înainte de termen. „Sunt regiuni cu o rată mai mare de prematuritate, cum ar fi Moldova şi Muntenia, în funcţie de condiţiile socio-economice, precum vârsta mamei sau veniturile reduse, şi de patologia maternă", spune Silvia Stoicescu, preşedinta Asociaţiei Române de Neonatologie. În 2009, 18% din femeile sub 30 de ani au născut fără să meargă la niciu n control prenatal. „Peste 40% dintre femeile care nasc prematur nu beneficiază de o consultaţie prenatală periodică", adaugă Stoicescu.
Îngrijirea unui copil prematur este extrem de costisitoare, statisticile la nivel european indicând un cost zilnic de aproximativ 1.000 de euro. „În condiţiile actuale de dotare a maternităţilor, realizăm maximum posibil pentru a salva copii mai mici de 28 de săptămâni, însă pe mulţi îi pierdem sau îi recuperăm parţial, ei continuând să trăiască cu diferite forme de handicap", afirmă Adrian Toma, şef de secţie la Spitalul „Prof. Panait Sârbu" din Bucureşti. Cea mai frecventă cauză de mortalitate determinată de naşterea prematură este sindromul de detresă respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonară.
În 2009, 18% din femeile sub 30 de ani au născut fără să meargă la nici un control prenatal. Multe dintre acestea nu sunt monitorizate de ginecolog.
Anul trecut, din cei peste 222.000 de nou-născuţi, peste 17.000 au avut sub 2.500 de grame, iar mai mult de 10.000 au venit pe lume înainte de termen. „Sunt regiuni cu o rată mai mare de prematuritate, cum ar fi Moldova şi Muntenia, în funcţie de condiţiile socio-economice, precum vârsta mamei sau veniturile reduse, şi de patologia maternă",