Filmul "Începutul" funcţionează plecând de la premisa că infernul nu sunt ceilalţi, ci proiecţiile noastre.
Dacă ştii ceva cu certitudine atunci când pă răseşti sala de cinema după vizionarea "Începutului" este că urarea banală de "Noapte bună!" şi-a pierdut orice rezonanţă calmantă. Somnul naşte monştri şi nu cel al raţiunii, ci acela "îmbogăţit" cu raţiune, concentric, trecut dintr-un vis în altul, cu decoruri realizate de arhitecţi, care mai schimbă una, alta din mers şi, nu în ultimul rând, militarizat.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Inception - trailer Lungmetrajul lui Nolan a avut astăzi premiera în SUA. „Inception/Începutul” va putea fi văzut în România de pe 30 iulie.
Cum e un bun de consum preţios, cei mai privilegiaţi indivizi şi-au luat antrenori care să îi imunizeze la extracţia infor maţiilor în starea lor cea mai vulnerabilă - când fac nani. Adică, precum îţi iei unul de fitness, treci altul pe statele de plată pentru apărarea subconştientului, iar specialistul în cauză te învaţă cum să îţi faci o armată de proiecţii care să alunge intruşii.
Acum, pentru că nici în blockbuster lucrurile nu mai sunt atât de simple, riscul principal când te bagi în visul altuia este că duci după tine ca pe o piatră de moară, propriile proiecţii, ale căror tendinţe agresive ating cote impresionante. Nu, nu vor să se bată cu proiecţiile străine, ci să îţi ia ţie beregata.
Ce are adrenalina cu catharsisul
Fireşte, ca să mărească miza, căci supraegoul ar fi probabil un loc plictisitor, paşnic şi benign, regizorul Christopher Nolan a ales să-şi plaseze acţiunea exclusiv în Id-ul freudian. Eroul său, Dom Cobb (Leonardo DiCaprio), este însufleţit de un mobil clasic american: vrea acasă, înapoi în sânul familiei. O sarcină dificilă când eşti un hoţ priceput, cel mai bun în domeniul periculoasei arte a extracţiei, un