Precipitaţiile din ultima vreme au ridicat nivelul apei, specialiştii luând măsura deversării pentru a nu pune în pericol structura barajului
Din cauza precipitaţiilor din ultimele luni, Barajul Vidraru a ajuns la cota maximă de 830 de metri deasupra mării.
Din acest motiv, lucrătorii de la Hidroelectrica Argeş, împreună cu cei de la Direcţia Apelor Argeş-Vedea au intrat imediat în alertă şi au luat decizia de a deversa o parte din apa barajului, pentru a menţine în siguranţă situaţia de la Vidraru.
“Lacul este plin, a ajuns la cota maximă. În această situaţie se ia măsura deversării, astfel încât va fi evacuată apa pentru a ajunge la un centimetru sub 830 de metri. Apa deversată are un debit de 1.5 metri cubi pe secundă. Totul se va încheia mâine dimineaţă”, ne-a spus Constantin Metehoiu, directorul Hidroelectrica Argeş.
Spectacolul oferit de apa care ţâşnea prin una dintre gurile barajului i-a ţinut cu sufletul la gură pe turiştii aflaţi în zonă, unii dintre ei veniţi din străinătate. Ei s-au oprit să admire peisajul şi să surprindă totul în fotografii.
“Cred că la un lac din Elveţia am mai văzut aşa ceva. Este foarte spectaculos”, spune Frank Milles, un turist olandez aflat în zonă.
“E frumos, m-am oprit să fac şi eu câteva fotografii, că cine ştie când o să mai văd aşa-ceva”, spune Eduard Ilie, un turist din Teleorman.
Ultima deversare – acum cinci ani
Reprezentanţii Hidroelectrica Argeş mai spun că nu vor fi probleme în lacurile de acumulare situate în aval de Vidraru, venind cu această precizare după ce mai mulţi locuitori au intrat în panică la aflarea veştii deversării.
Ultima acţiune de golire a avut loc în 2005, când lacul a ajuns la cota maximă din cauza precipitaţiilor abundente şi a topirii zăpezilor.
Lacul de acumulare Vidraru a fost creat în 1965, pentru producţia de energie electrică. Suprafaţ