Bogdan Drăgoi, şeful Trezoreriei statului, trece din nou la finanţarea deficitului bugetar în valută de pe piaţa locală pentru a evita presiunea creşterii dobânzilor la lei
Ministerul de Finanţe a vândut ieri certificate de trezorerie în euro cu scadenţa la un an în valoare de 1,2 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât ţinta propusă iniţial, la un randament mediu de 4,9% pe an.
Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice scadente.
Valoarea totală a cererii din partea băncilor s-a ridicat la 1,37 miliarde de euro, în condiţiile în care Finanţele şi-au propus iniţial să vândă obligaţiuni cu cupon fix de 5% în valoare de 400 de milioane de euro. Ulterior, obligaţiunile au fost transformate în certificate de trezorerie cu discount.
Vânzarea de titluri în euro a fost un succes pentru că băncile au lichidităţi mari în euro primite de la băncile-mamă pentru care nu au alternativă de plasament, spun analiştii.
"Operaţiunea a fost un succes. Era de aşteptat având în vedere că Finanţele nu au prea atras sume în lei în ultima perioadă. Cât timp la lei se menţine randamentul de 7%, cele care vor avea succes vor fi finanţările în euro. Finanţările de la băncile-mamă sunt în euro, sumele care stau degeaba sunt în euro", a comentat Dragoş Cabat, managing partner la Financial View. El apreciază că randamentul de 4,9% este bun pentru perioada actuală.
Surse bancare afirmă că, potrivit înţelegerii discutate şi la recenta întâlnire dintre guvernatorul Mugur Isărescu, ministrul finanţelor Sebastian Vlădescu şi mai mulţi preşedinţi de bănci, emisiunea de titluri în euro a fost ieri suprasubscrisă masiv în virtutea aşteptării ca pe 4 august BNR să reducă din nou cota de rezervă la valută, de la 25% la 20%.
Analiştii ING se aşteptau anterior anunţării rezultatelor licitaţiei