Fumi mi-a atras atenția asupra concluziilor studiului referitor la brandul turistic al României:
“Noul brand turistic se va adresa aşa-numiţilor “discerning travelers” (turişti avizaţi, cu discernământ). Pentru ei, România reprezintă o nişă adecvată, a reieşit din studiile efectuate de firma de branding. Este vorba de oameni între 25 şi 34 sau peste 54 de ani, fără venituri foarte mari, care vor să experimenteze cultura unei ţări, sunt interesaţi de natură, au o viaţă activă. Lor li s-ar potrivi circuitele culturale, explorarea peisajelor puţin străbătute de turişti, aventurile în natură, turismul balnear sau câteva zile petrecute într-un oraş (“city breaks”). Carpaţii şi Delta Dunării, tradiţiile bine păstrate sau obiectivele din patrimoniul UNESCO“.
Circuite culturale, peisaje, aventuri în natură, tradiții. Toate se regăsesc la Roșia Montană și în împrejurimi: galerii romane, Muzeul Mineritului, povești cu vâlve și hoți de aur, bucătărie și meșteșuguri tradiționale, tăuri, Detunata, Poiana Narciselor. Concluziile studiului ar trebui să mai ajungă însă și la primarul Roșiei Montane, Eugen Furdui, și poate, astfel, nu s-ar mai arunca în zid cu capul afirmând că includerea acestei zone pe lista patrimoniului UNESCO ar fi dăunătoare localnicilor.
Că am sau nu dreptate, vă puteți convinge singuri vizitând Roșia Montană. Oricând doriți, dar mai ales între 13 și 15 august la FânFest .
Și pentru că tot mi-a amintit studiul de Roșia Montană, iar frunza Elenei Udrea a fost subiectul zilei, ei bine, și campania ”Salvați Roșia Montană” are ca logo tot o frunză. Iar frunza Roșiei Montana nu costă nici 800.000 ori 900.000 de euro, nici 250 de euro. E de neprețuit.
Și, ca orice logo care se respectă, îl puteți întâlni peste tot: pe ziduri, pe tricouri, pe vârf de munte ori direct pe corp. Iar dacă e un logo deștept se poate adapta la orice situație :