Nu mai este mult pana cand ministrii vor fi nevoiti sa dea socoteala pentru actele si faptele lor de vitejie in lupta cu criza economica si financiara. In principal, ministrii democrat-liberali. Evident, in fata lui Traian Basescu, dupa cum anunta doamna ministru Elena Udrea la un post de televiziune.
Acestia vor da raportul, nu Parlamentului in fata caruia sunt raspunzatori, nu prim-ministrului, Emil Boc, care este seful Guvernului si seful PD-L, ci in mod categoric in fata presedintelui.
Ce ne comunica doamna Udrea cu privire la raportul dintre institutiile statului este de memorat pentru ca asa se umple, usor-usor, casuta cu erori si gafe ale celor care ne conduc. La un moment dat, le scoti din casuta si le arati pisica, atunci cand memoria de lunga durata le joaca feste.
Iata afirmatia liderului PD-L: "este atributul constitutional al presedintelui Romaniei sa ceara demisia prim-ministrului, a ministrilor si asa mai departe". O interpretare eronata, personala, manipulatoare, exagerata.
Pentru sceptici, amintesc articolul 107, alineatul 2, acela care spune ca presedintele Romaniei nu il poate revoca pe prim-ministru. In plus, presedintele Romaniei nu are niciun "atribut constitutional" de a cere demisia prim-ministrului. Demisia este personala si este un act unilateral. O eventuala demisie a lui Emil Boc nu poate fi cauzata de niciun "atribut constitutional" inchipuit de doamna ministru.
"Concedierea" presedintelui PD-L poate fi facuta pe cai informale, prin presiune si prin puterea pe care presedintele Traian Basescu o are. Pentru cei interesati, distinctia dintre puterile formale si cele informale in regimurile semiprezidentiale a fost descrisa pentru prima data de catre celebrul politolog francez Maurice Duverger.
In ceea ce priveste situatia ministrilor, art. 85 alin.2, arata clar ca "pres