Mulţi mureşeni preferă să lucreze fără documente legale sau contract individual de muncă. Nici angajatorii nu sunt mai dispuşi să facă angajări cu forme legale. Luna iulie, record la numărul de persoane depistate fără forme legale de muncă.
În prima jumătate a anului inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Mureş au primit 104 reclamaţii cu privire la angajatori, care apelează la munca la negru. Un număr de 95 au primit amenzi usturătoare, în valoare totală de 309.000 de lei. Momentan reprezentanţii ITM de abia mai fac faţă numeroaselor reclamaţii. În această lună au fost înregistrate, deja 94 de sesizări. „În prima jumătate a anului, deci până în luna iulie, am avut 104 sesizări. Ei bine, ce s-a întâmplat în luna iulie? 94 de persoane care lucrau, de asemenea, fără documente legale, fără contracte individuale de muncă au fost depistate, deci aproape tot atâtea cât am depistat în jumătate de an”, a declarat Angela Boroş, director coordonator Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş. Angajatorii, care recurg la munca la negru sunt pasibili de amenzi în valoare de 3.000 de lei pentru fiecare angajat fără contract de muncă. Unii mureşeni spun, însă, că ar risca să lucreze fără forme legale de muncă, în cazul în care nu şi-ar găsi un loc de muncă.
„Dacă nu aş avea un loc de muncă, s-ar putea să accept să lucrez la negru. Am doi copii, trebuie plătit pentru mâncare, pentru studii, pratic pentru creşterea lor, deci dacă nu aş avea altă posibilitate să-mi întreţin familia, atunci aş risca să fiu prins muncind la negru”, spune, Voloncsné Ugron Annamária din Târgu-Mureş.
Reprezentanţii ITM Mureş atrag atenţia asupra faptului că munca fără forme legale se pedepseşte usturător, iar cei care sesizează nereguli în ceea ce priveşte contractul de muncă sunt rugaţi să sune la sediul instituţiei, pentru ca inspectorii să poată prelua şi investiga caz