Obligaţi să reducă numărul angajaţilor plătiţi din bugetele proprii, primarii şi consiliile locale şi cele judeţene au descoperit brusc unde sunt cei mai mulţi oameni care stau degeaba, deci merită disponibilizaţi: în instituţiile de cultură. Multe teatre, muzee, centre culturale îşi vor închide în curând porţile sau vor supravieţui doar pe hârtie, cu câţiva oameni, asta în timp ce sute de posturi de funcţionari din primării sau consilii judeţene sunt salvate, fiind transferate la societăţi publice nou-înfiinţate.
Exemplele publicate de România Liberă arată că se prefigurează o adevărată disponibilizare culturală în toată ţara. Consiliul Judeţean Constanţa va da afară 128 de artişti, Teatrul Naţional de Operă şi Balet fiind, pur şi simplu, desfiinţat. La Arad va dispărea corul Filarmonicii, la Sibiu, Muzeul Astra va concedia 55 de angajaţi. În judeţul Mureş, din cele 127 de persoane cuprinse în bugetul Consiliului Judeţean pentru a fi disponibilizate, 90 sunt artişti. Ce se întâmplă însă cu miile de funcţionari, mulţi dintre ei aduşi pe criterii politice şi de care administraţiile locale s-ar putea lepăda cu uşurinţă? Special pentru ei se înfiinţează societăţi comerciale, subvenţionate tot din bugetele municipiilor şi judeţelor, pentru a ocoli astfel prevederile Ordonanţei 63/2010, referitoare la finanţele publice locale. Asta se întâmplă deja la Sibiu, dar şi în alte locuri din ţară.
Deşi corect în principiu, dreptul administraţiilor locale de a decide singure cum îşi administrează bugetele ridică în acest caz numeroase semne de întrebare. În primul rând, de ce ordonanţa emisă de Guvernul Boc nu face nici o distincţie clară între funcţionarul din primărie sau din Consiliul Judeţean şi actorul de la teatru, plătit şi el tot din bugetul local? O discuţie în acest sens ar fi fost utilă, în condiţiile în care toate instituţiile publice sunt pline cu oamen