Românii care au proprietăţi imobiliare aflate în stare de degradare ar putea fi obligaţi să efectueze lucrări de reparaţie a acestora. Proprietarii care vor ignora cererea primăriilor şi nu-şi vor repara locuinţele degradate vor fi amendaţi, potrivit unui proiect de ordonanţă de guvern.
Textul proiectului de ordonanţă prevede obligativitatea ca proprietarii să procedeze la lucrări asupra imobilelor vechi sau degradate exterior, precum reparaţii, tencuieli şi zugrăveli. Pentru remedierea acestor probleme, ei ar urma să fie scutiţi temporar de la plata impozitului pe proprietatea în cauză, în timp ce acele persoane care nu vor efectua lucrările respective ar urma să fie sancţionate cu până la 10.000 de lei amendă sau chiar cu închisoare.
Scutire pentru clădirile riscante
Lucrările vor trebui derulate din propria iniţiativă a proprietarului, persoană fizică sau juridică, sau la cererea autorităţilor locale. De precizat că obligaţia acestor lucrări nu va fi însă valabilă nici pentru construcţii deja expertizate tehnic şi încadrate în Clasa I de risc seismic, nici pentru blocuri reabilitate termic sau înscrise în programele locale pentru executarea lucrărilor de reabilitare termică.
Timp de gândire: maximum şase luni
Lucrările de intervenţie vor consta în reparaţii la zidării, tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea învelitorii sau terasei, inclusiv refacerea sau repararea trotuarelor de protecţie aferente construcţiei, demontarea sau remontarea instalaţiilor şi echipamentelor montate pe faţade şi terase.
Cât priveşte termenul pentru executarea lucrărilor de intervenţie, acesta va fi de maximum şase luni de la data primirii de către proprietar a unei notificări din partea autorităţii locale şi poate fi extins doar cu cel mult două luni şi numai cu acordul primarului