Este militar de carieră, jurnalist la publicaţii militare, dar şi cunoscut interpret de muzică populară. Aşa cum îi spune şi numele de scenă, şi-a adunat cântecele din repertoriu din valea Someşului.
Pe cartea de vizită a lui Ovidiu Purdea-Someş, acolo unde alţii îşi scriu funcţia, militarul de carieră cu har pentru cântat a scris „fecior fain”. Pasiunea pentru muzica populară o are încă din copilărie, când asculta la radio interpreţi consacraţi. El, însă, nu s-a născut pe scenă. „Până în clasa a VI-a eram atât de timid şi emotiv, că nu puteam să cânt un cântec sau să spun o poezie fără să plâng”, îşi aduce aminte Ovidiu Purdea-Someş.
Pentru că avea voce, încă de mic, mama l-a îndemnat să se facă preot. „Iar eu am întrebat-o: pot să ascult meciul în altar? Şi pentru că mi-a răspuns că nu, mama a zis să mă fac conductor de tren. A fost o întâmplare şi un noroc că am ajuns militar. M-am luat după un coleg de clasă care dădea la Liceul Militar”, povesteşte Ovidiu cum a ajuns cătană. Însă tracul i-a trecut după ce, militar fiind la Oradea, când de 8 Martie 1988 a fost desemnat să facă un program artistic de ziua femeii.
„Acordeonistul m-a îndemnat să cânt, iar atunci a fost prima dată când am cântat în faţa unei audienţe serioase”, spune interpretul, acum locotenent-colonel la Cluj şi redactorul-şef al ziarului Diviziei a 4-a Infanterie, «Orizont militar». Apoi, următorul pas a fost participarea la spectacolul Cântarea României, de la Satu Mare. La Oradea, a comandat trupe timp de cinci ani. „La revoluţie, comandantul unităţii mi-a ordonat să ţin soldaţii tot într-o glumă şi un cântec, să îi distrag, că la televizor nu aveam voie”, îşi aduce aminte de decembrie 1989. Tot atunci, Purdea-Someş a făcut parte din militarii care au dezarmat Securitatea din Oradea. În decembrie 1990 a câştigat un concurs pentru angajarea la revista militară Scutul patriei, la