… nu pun mare incredere in sondaje, in general, iar in sondajele INSOMAR comandate de Cotidianul pe stil Nistorescu, nici atat. Dupa cum poti invata din greseli sau din falsuri, poti invata cate ceva si din asemenea sondaje. Bunaoara, ca scaderea PDL, oricat de dramatica, e mai putin grava decat scaderea increderii in ansamblul clasei politice, tradusa inclusiv prin revenirea in carti a lui Vadim Tudor (8,9%), si apropierea ne-infiintatului partid al lui Dan Diaconescu de pragul electoral (4,8% dintre cei care vor schimbarea guvernului; la intentii de vot “un alt partid” a obtinut peste 10% dintre intentiile de vot). De votat, insa, ar vota doar 40%!
Aproximativ 60% dintre cei chestionati au declarat ca nu vor vota (31,8%), nu sunt hotarati (21,1%), sau au refuzat sa raspunda (7,8%).
Mai mult, din cei 50,6% care ar fi pentru inlocuirea guvernului (marja de eroare declarata oficial e de 3%), doar 18% si-ar dori revenirea PSD la guvernare si doar 10% revenirea PNL. Adica, vreo 9% si, respectiv, 5%. In procente “reale”, sub 3% si-ar dori un guvern PSD-PNL!
Departe de mine gandul de a incerca sa minimalizez prabusirea PDL-ului in acest sondaj. Ceea ce, insa, mi se pare ca nu poate fi trecut cu vederea, e faptul ca, pana si intr-un asemenea sondaj, prabusirea PDL nu se traduce in vreo alternativa de guvernare. Nici PSD, nici PNL si, cu atat mai putin vreo alianta PSD-PNL nu le inspira incredere nici macar celor care doresc schimbarea guvernului! Confuzati si neincrezatori cum sunt, oamenii prefera instinctiv sa-i lase mai degraba pe pedelisti sa scoata din foc castanele acestei crize.
Pe urma, mai vedem noi. Pedelist de-as fi, n-as putea spune daca asta e o veste buna sau una rea. Dar e o veste de care toate partidele, y compris PDL, ar trebui sa tina seama in calculele ce si le fac pentru perioada imediat urmatoare. Pe urma, mai vedem noi. Vorba