Alături de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu“ Cluj ocupă o poziţie fruntaşă în topul integrităţii universităţilor din România.
Concluziile Coaliţiei pentru Universităţile Curate (CUC) lansat, astăzi, arată că alături de UMF Târgu-Mureş, UMF Cluj se află în Topul Integrităţii Universităţilor, având ambele câte patru stele.
Următoarea universitate clujeană care apare în top pe poziţia a 18-a este Universitatea Tehnică, cu trei stele, ceea ce înseamnă că „e bine, dar unde este loc de îmbunătăţiri“.
Tot cu trei stele, în top e prezentă şi Universitatea „Babeş-Bolyai“, care ocupă, însă, poziţia a 23-a. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj este cotată la doar două stele, respectiv înseamnă că este „mult loc de îmbunătăţire" şi ocupă poziţia a 34-a.
Principalele concluzii ale celei de a doua cercetări a Coaliţiei pentru Universităţi Curate arată că instituţiile de învăţământ superior din România au evoluat mai ales la capitolul transparenţă şi prezenţă online. Multe universităţi nu au afişat declaraţiile de avere, iar atunci când sunt afişate, iese la iveală faptul că profesorii cu poziţii administrative cumulează mai multe norme, ajungând la salarii enorme, de zeci de ori mai mari decât ale tinerilor asistenţi sau lectori. Plagiatul rămâne în continuare o practică foarte răspândită şi la studenţi şi la cadre didactice, susţin autorii documentului, astfel încât răspunsul la plagiat, care este slab în multe cazuri, nu reuşeşte să facă faţă, arată Mediafax.
Potrivit CUC, nicio universitate nu a întrunit punctajul maxim (cinci puncte), Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universit