De joi, Rafinăria Crişana din Suplacu de Barcău şi-a reluat locul de producător de combustibili şi bitum pe care îl avea înainte de 2005, anul când a fost închisă din cauza datoriilor neplătite pentru ţiţeiul furnizat de societatea Petrom, cea care a şi cerut - din acest motiv - lichidarea judiciară a Petrolsub.
După ce timp de doi ani au avut loc mai multe licitaţii şi negocieri de vânzare către companii de prestigiu precum Mol (Ungaria), Lotos (Polonia), Lukoil (Rusia), BHG (Austria), toate însă refuzând achiziţia din cauza datoriilor mari, rafinăria a fost cumpărată de societatea italo-română Ecodiesel, care a demarat un program de investiţii masive pentru retehnologizare, program în valoare de 20 de milioane de euro.
De la colaps...
"Rafinăria a fost complet modernizată. S-au ecologizat toate perimetrele, s-au curăţat depozitele de materii prime şi produse finite, s-au eliminat toate scurgerile de pe toate platformele, ceea ce a fost o muncă de Sisif, care a necesitat verificarea fiecărui centimetru de ţeavă. S-a modernizat staţia de tratare a apei, a fost modernizat sistemul de control şi monitorizare a instalaţiilor de rafinare, a fost implementat un sistem de management al calităţii şi multe altele. De altfel, suntem singura rafinărie din ţară care îndeplineşte toate normele de mediu europene", a declarat directorul general Teodor Cladovan la inaugurarea noilor facilităţi.
Desfăşurată joi dimineaţă, la festivitate au participat prefectul Gavrilă Ghilea, senatorii Petru Filip (PDL) şi Cornel Popa (PNL), deputaţii Ştefan Seremi şi Octavian Bot (PDL), Ioan Roman (PSD) şi Adrian Merka (Uniunea Slovacilor şi Cehilor), precum şi reprezentanţi ai Direcţiei de Finanţe, Direcţiei Regionale Vamale, Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu.
Oficialii au asistat inclusiv la un moment în legătură cu care muncitorii Rafinăriei avea