Utilizatorii de cartele preplătite de telefonie mobilă, care au acces la servicii de comunicaţii fără a plăti în mod regulat un abonament, pot vorbi la telefon un număr cel puţin dublu de minute faţă de anul 2008 pentru o sumă de bani aproximativ egală, arată o comparaţie realizată de ZF între ofertele operatorilor din aprilie 2008 şi iulie 2010. Aproximativ 71% din cele 25,4 de milioane de cartele de telefonie mobilă aflate în uz la finele anului trecut erau utilizate în sistem prepay, potrivit datelor de la Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Orange, Vodafone şi Cosmote, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţa locală, şi-au redus drastic tarifele pentru utilizatorii de cartele preplătite, pe fondul recesiunii şi al competiţiei dure pentru clienţi, arată datele comparate de ZF. Clienţii Orange, spre exemplu, primesc acum pentru 5 euro pe lună 1.000 de minute de apeluri în reţea în timp ce în urmă cu doi ani plăteau 4 euro pentru 60 de minute naţionale sau 180 de minute de apeluri în reţea.
Pe fondul acestor campanii promoţionale, venitul mediu lunar pe utilizator obţinut de operatori de la clienţii prepay a scăzut de la aproximativ patru euro în 2008 la puţin peste 2 euro în acest an, arată datele Vodafone România.
Reducerile lovesc şi în marjele de profit ale operatorilor de telefonie şi în venituri. Un client prepay care primeşte câteva sute sau mii de minute şi mesaje scrise pentru patru sau cinci euro pe lună va cheltui mai puţin sau deloc în mod suplimentar pentru noi convorbiri sau mesaje scrise, aducând astfel mai puţini bani companiei. În mod similar, creşterea numărului de minute de convorbiri în reţea oferite în suma de 4-5 euro, de la câteva zeci sau sute până la 1.000 de minute, loveşte direct în profitabilitatea companiilor de telefonie mobilă. Apelurile în reţea, pentru care operatorii nu plătesc ta