* Ministerul Finanţelor susţine că evaluarea acţiunilor Rompetrol va fi greu de realizat în lipsa unei cotaţii bursiere
* Florin Ilie, ING: "Preţul la care se tranzacţionează acum acţiunile RRC este puţin reprezentativ pentru companie"
Brokerii aşteptau ca "Rompetrol Rafinare" să îşi încheie socotelile cu piaţa de capital, prin delistarea de la Bursa de Valori Bucureşti, după ce kazahii de la KazMunaiGaz, au atins 98% din companie, dar autorităţile noastre au alte planuri pentru compania petrolieră.
O ordonanţă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, publicată miercuri seara, dezvăluie poziţia Ministerului de Finanţe faţă de intenţia Grupului Rompetrol de scoate "Rompetrol Rafinare" de pe Bursă.
Ministerul Finanţelor se împotriveşte delistării "Rompetrol Rafinare", considerând că retragerea acţiunilor RRC de la tranzacţionare prejudiciază interesele statului român, motivând că, în lipsa unei cotaţii a acţiunilor pe piaţa reglementată, evaluarea acţiunilor va fi dificil de realizat.
Mai mult decât atât, reprezentanţii MF argumeantează că delistarea "Rompetrol" ar leza statul în drepturile sale de actual creditor obligatar şi de viitor acţionar al companiei.
În prezent, "Rompetrol Rafinare" are un free-float de doar 290 de milioane de acţiuni, reprezentând 1,37% din capitalul companiei.
În ultimele trei luni, de la încheierea ofertei publice de preluare a "Rompetrol Rafinare" de Grupul Rompetrol, s-au tranzacţionat pe Bursă, circa 15,5 milioane de titluri RRC. Lichiditatea redusă a titlurilor RRC ridică semne de întrebare privind relevanţa preţului acestora la Bursă pentru evaluarea companiei, acesta fiind unul dintre argumentele invocate de Ministerul Finanţelor.
"Preţul la care se tranzacţionează în prezent acţiunile Rompetrol este puţin reprezentativ pentru companie", consideră Florin Ilie, directorul departamen