Recesiunea economică îşi pune amprenta şi pe turismul buzoian. Dacă anii trecuţi Buzăul devenise un punct de atracţie pentru turişti, în acest an, puţini sunt cei aleg pensiunile agroturistice din judeţ.
Chiar dacă acestea oferă servicii la preţuri destul de accesibile, turiştii nu mai au bani nici măcar pentru un sejur de trei zile. Pe lângă criza din buzunarele turiştilor, în acest an, s-a adăugat şi vremea capricioasă care a redus interesul pentru turism. „Criza se simte. Pensiunile din judeţ au în prezent un grad de ocupare de aproape 50%. Majoritatea turiştilor care vin în Buzău sunt din Constanţa. Cei care au înlocuit Valea Prahovei, cu peisajele din Buzău, sunt brăileni, gălăţeni şi bucureşteni. Însă în acest an vin mai mult turişti de week- end", ne-a declarat Cristina Partal, preşedinta ANTREC Buzău.
Preţuri de criză
Odată cu încălzirea vremii, proprietarii de pensiuni de pe Valea Buzăului speră ca numărul de turişti să crească, mai ales că, într-o săptămână cu vreme călduroasă, cererile s-au triplat. În plus, cei care vor să petreacă un sejur într-o zonă rurală pot profita de preţurile rămase neschimbate.
„Se simte criza. Cererile au scăzut cu 20- 30% faţă de anul trecut, dar noi încercăm să atragem turiştii şi am păstrat aceleaşi preţuri ca în anii trecuţi", ne-a spus Ioan Lezeu, proprietarul pensiunii „Tata Lice" din Chiojdu.
Turiştii care vor să îşi petreacă vacanţa pe Valea Buzăului trebuie să scoată din buzunar între 80 şi 120 de lei pentru o noapte de cazare, însă tarifele se pot modifica în funcţie de perioadă.