Cifrele centralizate de BNR arată că valoarea restanțelor la împrumuturile în moneda națională a crescut în iunie până aproape de pragul de 200 de milioane de lei.
Din ce în ce mai greu le vine nemțenilor să țină ritmul rambursării creditelor contractate de la băncile comerciale. O dovedesc cifrele centralizate de BNR care arată că valoarea restanțelor la împrumuturile în moneda națională a crescut în iunie față de luna anterioară de la 121,3 milioane lei la 135,1 milioane lei.
„În ultimii doi ani am reușit să plătesc lună de lună ratele la bancă, fără să depășesc termenele scadente. De prin aprilie anul acesta îmi vine tot mai greu să achit datoria la timp pentru că mi s-a modificat data de salariu, iar soția nu mai are de serviciu", spune pietreanul Marius Fodor, client al unei bănci din oraș. Pe lângă restanțele la creditele în lei, și datoriile în valută au crescut în ultima lună cu 16 milioane de lei, ajungând la echivalentul sumei de 63,2 milioane lei.
Reversul medaliei: cresc împrumuturile
Confruntați cu problema datoriilor, nemțenii apelează tot la bănci ca să iasă din impas. Atât agenții economici, cât și populația figurează la începutul acestei luni cu împrumuturi în valoare de 1,2 miliarde lei. Suma este cu 69 de milioane de lei mai mare decât valoarea creditelor înregistrate în luna mai. Același fenomen este vizibil și la împrumuturile în diferite valute unde creșterea este de 49 de milioane de lei.
„În căutarea unor soluții viabile, unii dintre clienți au apelat și la credite de refinanțare. Este o variantă care asigură ieșirea din impasul financiar pe moment, dar se poate transforma într-o povară pe termen lung", spune Dumitru Tătaru, consilier bancar.
Valoarea totală a restanțelor pe care le au nemțenii față de băncile comerciale era la începutul lunii iulie de 198 de milioane lei.