Aproape 2.000 de soldati olandezi au fost desfasurati in regiunea Uruzgan, unde talibanii sunt foarte activi, iar productia de opium este foarte mare.
Ultimul contingent de 250 de soldati va fi retras duminica, ca urmare a opozitiei puternice din partea populatiei olandeze cu privire la participarea trupelor in cadrul misiunii ISAF sub conducerea NATO, informeaza Daily Telegraph.
Qari Yusuf Ahmadii, un purtator de cuvant pentru gruparea talibana, a spus publicatiei Volksrant ca se asteapta ca si alte tari sa urmeze exemplul "curajos" al Olandei.
"Am dori sa oferim cetatenilor si guvernului Olandei cele mai calduroase felicitari pentru ca au avut curajul sa ia aceasta aceasta decizie independent. Speram ca si alte tari care au trupe stationate in Afganistan sa urmeze exemplul Olandei si sa le retraga," a spus acesta.
Guvernul olandez a cazut in februarie dupa ce Partidul Muncitorilor, un membru al coalitiei, a refuzat solicitarea NATO de a mentine trupele pana in august 2011.
"Partidul Muncitorilor a facut cea mai importanta decizie pentru cetateni si guvernul olandez", a spus Qari.
Douazeci si patru de soldati olandezi au fost ucisi, iar alti 140 raniti in ultimii patru ani. Trupele Statelor Unite si australiene vor lua locul olandezilor incepand cu 1 august.
Generalul Peter van Uhm, comandantul armatei olandeze, a felicitat soldatii pentru "rezultatele tangibile de care Olanda poate fi mandra".
Aproape 2.000 de soldati olandezi au fost desfasurati in regiunea Uruzgan, unde talibanii sunt foarte activi, iar productia de opium este foarte mare.
Ultimul contingent de 250 de soldati va fi retras duminica, ca urmare a opozitiei puternice din partea populatiei olandeze cu privire la participarea trupelor in cadrul misiunii ISAF sub conducerea NATO, informeaza Daily