Expulzări, amprentări, demolări de tabere - iată reţeta pe care a propus-o miercuri seară Parisul pentru a rezolva problema romilor şi a nomazilor de pe teritoriul Franţei. O reţetă cumva cunoscută europenilor, pentru că aceleaşi măsuri le anunţau italienii în 2007, după cazul Mailat. Dacă în "Cizmă" guvernul Berlusconi s-a folosit de faptul că Giovanna Reggiani a fost agresată lângă o tabără ilegală de romi pentru a lansa rapid pachetul de "legi pentru siguranţă" şi "planul pentru nomazi", autorităţile de la Paris au profitat de violenţele declanşate între nomazi şi jandarmerie la Saint-Aignan pentru a lansa măsurile care-i privesc pe ţigani.
Ministrul de Interne francez, Brice Hortefeux, a afirmat că romii care se află ilegal pe teritoriul Hexagonului, cei care atentează la ordinea publică sau comit infracţiuni vor fi imediat trimişi în ţările de orgine, respectiv România sau Bulgaria. Ministrul francez susţine că cei expulzaţi nu vor avea posibilitatea să revină pe teritoriul francez, pentru că vor fi amprentaţi la plecare pentru a preveni întroarcerea lor prin fraudă.
Ministrul a mai spus că 300 de tabere abuzive vor fi demolate atât în zona pariziană, cât şi în restul ţării. "În provincie, ritmul va fi de două evacuări pe săptămână", a spus ministrul. Acesta a mai precizat că va numi zece inspectori de la Fisc pentru a controla veniturile nomazilor.
Opoziţia franceză, prin vocea Partidului Socialist, a criticat măsurile anunţate de guvernul francez, pe care l-a caracterizat ca fiind "într-o derivă xenofobă". "Dreapta continuă să se rătăcească într-un discurs demagogic, agresiv şi stigmatizant", a comunicat PS. Tot voci din opoziţie au anunţat că, odată cu măsurile pentru romi, Sarkozy a reuşit să distragă atenţia de la Afacerea Woerth.
Organizaţiile nomazilor şi ţiganilor l-au acuzat pe preşedintele francez de rasism