Pelicula, interzisă de comunişti pentru că arăta ororile bolşevice şi drama refugiaţilor din Basarabia în război, va fi vizionată la Râşnov. Coproducţia româno-italiană din 1942 a fost distrusă de autorităţile bolşevice. Copia filmului, salvat de o arhivă italiană, va fi prezentată la Festivalul de Film Istoric.
Pelicula „Odessa în flăcări", cunoscută în România şi sub numele de „Cătuşe roşii", dezvăluie imagini şocante despre drama refugiaţilor din Basarabia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi ororile comise de trupele ocupante.
Mai citiţi şi:
Mai bun, dar tot prost
Realizat în coproducţie româno-italiană, în 1942, de regizorul italian Carmino Galleone, „Odessa în flăcări" a fost distins cu Marele Premiu al Festivalului de la Veneţia, în 1942. Filmul va proiectat la 13 august, în cadrul Festivalului de Film Istoric organizat la Râşnov între 6 şi 15 august.
Soprană în rol principal
Pelicula, care prezintă drama refugiaţilor din Basarabia, o are în distribuţie, în rol principal, pe Maria Cebotari, marea soprană şi actriţă de la a cărei naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani.
Maria Cebotari, ea însăşi basarabeancă, joacă chiar rolul unei refugiate în Basarabia. „După război, filmul a fost interzis, Securitatea a distrus toate copiile. Timp de decenii, producţia a fost considerată definitiv pierdută în România. În 2005 filmul a fost descoperit întâmplător în arhiva studiourilor Cinecita din Roma", spune Radu Rădescu, consultant artistisc al Festivalului de Film Istoric de la Râşnov.
„Scenele cele mai dramatice sunt cele legate de deportare şi de desprinderea de cămin. Filmul e important pentru că vorbeşte despre un subiect mai puţin discutat. Filmul e în italiană, cu mulţi actori italieni, fiind subtitrat în română. Maria Cebotari vorbeşte în italiană, dar cântă şi două piese populare româneşti", pr