Scăderea preţurilor maşinilor sau a iPod-urilor reprezintă un semn bun pentru consumatori şi pentru economie, determinând o îmbunătăţire a standardelor de trai. Dar, atunci când preţurile tuturor bunurilor şi serviciilor sunt în declin, este un semn de alarmă privind dezvoltarea. Indicele preţurilor de consum, care arată valoarea inflaţiei, scade în momentul în care există un declin accentuat al preţurilor unor bunuri precum energia sau mâncarea. În America nu a existat o deflaţie sustenabilă de la începutul anului 1930, dar în acest moment există o mare posibilitate ca scenariul de atunci să se repete. Inflaţia din ultimele 12 luni s-a redus cu 1,1%, fiind sub nivelul pe care mulţi economişti îl consideră optim, iar inflaţia din unele luni a fost negativă, în aceeaşi măsură în care a fost pozitivă, scrie US News.
De asemenea, în zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut în iunie 2010 la 1,4%, comparativ cu 1,6%, în mai, fiind sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.
Prin urmare, şansele ca scăderea inflaţiei să determine apariţia fenomenului de deflaţie sunt în creştere, iar unii economişti se tem că acest lucru deja a început.
Banca Centrală a Statelor Unite vrea să menţină inflaţia între 1% şi 3%, dar estimările pentru următorii ani arată că nivelul va fi mai scăzut.
Principalele motive pentru care deflaţia este o problemă serioasă sunt următoarele:
1. Odată apărută, deflaţia este greu de combătut
Deflaţia poate deveni o problemă gravă, mai ales că aceasta este foarte greu de stăpânit, chiar şi în cazul în care Guvernele se străduiesc să facă acest lucru. Un bun exemplu pentru acest lucru este cazul Japoniei, care a avut o perioadă deflaţionistă începând cu anul 1991 şi care de-abia acum 2 ani a reuşit să scape de acest fenomen. În plus, criza financiară şi economică se pare că a de