Actuala formulă de Bacalaureat nu este tocmai cea potrivită pentru toţi absolvenţii. Este afirmaţia inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Braşov, Dorel Agache.
„Consider că pentru cei care vin de pe ruta progresivă, această formă de Bac nu e corectă. Ei au alte obiective, pe parcursul şcolii îşi formează anumite abilităţi şi sunt dezavantajaţi. Este o crimă ca aceştia să dea bacalaureat la fel cu cei din filiera teoretică”, a declarat, ieri, Dorel Agache.
De altfel, situaţia este reflectată inclusiv de rezultatele din acest an de la Bac. Astfel, au fost licee unde promovabilitatea a fost de 100%, dar şi licee unde promovabilitatea a fost de 30% sau chiar 5%. Per total, judeţul nostru a avut o promovabilitate de 66,17% în acest an la Bac, iar într-un top al judeţelor, în urma Braşovului mai sunt doar nouă judeţe, potrivit analizei făcute de reprezentanţii IŞJ Braşov. Totuşi, inspectorul Agache susţine că aceste rezultate reflectă modul de pregătire, dar şi de evaluare a elevilor braşoveni.
„Trebuie o altă formă de Bac pentru ei, mai corectă. În viitorul proiect de lege, cel puţin cel iniţial depus, varianta Senatului, exista propunerea ca aceşti elevi să aibă şi posibilitatea să dea examen din specialităţile pe care le fac. Finalităţile sunt altele decât învăţământul superior şi ar trebui adaptat sistemul”, a mai spus inspectorul general.
300 de copii au refuzat să se înscrie la liceu
În acelaşi context, acesta a precizat şi faptul că, la admiterea din acest an, au fost circa 300 de gimnazişti, în special din mediul rural, care au nu s-au mai înscris la liceu, un motiv fiind acela că părinţii lor doresc ca aceştia să urmeze o şcoală de scurtă durată, în urma căreia să obţină şi o specializare. Astfel, la admiterea din 2010, liceele au avut 4.770 de locuri, 3.937 fiind ocupate în etapa I de repart