In ultima vreme presa abordeaza tot mai des subiectul legat de migrarea tinerilor talentati, in special a medicilor, iar tipul de abordare este urmatorul: “scaderea salariilor ii determina pe medici sa paraseasca Romania”, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
Imi amintesc ca in 2003 m-am angajat la o multinationala din Timisoara, corporatia luand decizia de a forma aici o echipa de aproximativ 20 de persoane care sa preia o parte din activitatile desfasurate pana atunci de angajatii din Franta, Scotia sau Germania.
Eu am plecat din companie la sfarsitul lui 2007, iar la momentul respectiv eram printre ultimii din gasca veche. Unde sunt acum fostii mei colegi? Multi dintre ei au migrat spre tari mai calde – SUA, Canada, Australia sau Elvetia. Oamenii au parasit Romania desi aveau un salariu “de multinationala”, calatoreau des in strainatate, o parte dintre ei fiind si promovati.
In cazul lor, este clar ca nu salariul “de mizerie” a fost principalul motiv care i-a determinat plece, ci sansele mult mai mari de a se realiza in strainate.
Cred ca aceeasi logica se aplica si celor mai buni dintre medici, cercetatori sau altor categorii de persoane carora o tara saraca nu le poate oferi prea multe. Sa fim onesti – Romania nu poate nici pe departe oferi medicilor salarii care sa rivalizeze cu cele din Franta spre exemplu, tara in care un medic specialist castiga peste 60-70.000 de euro anual. Iar atunci cand ai de ales intre 500 de euro in Romania si 5.000 de euro in alta tara, ce alegi?
La fel se pune problema si in cazul celor din cercetare sau din alte domenii in care tarile din vest exceleaza.
Tinand cont de situatia in care se afla Romania acum, oricat de performant ar fi guvernul care ne conduce lucrurile nu se vor schimba semnificativ in urmatorii 10-15 ani. Calitatea serviciilor publice nu se poate i