Proiectul "Economia Socială - O nouă provocare în inserţia pe piaţa muncii a deţinuţilor" a ajuns la Brăila. Centrul Român pentru Educaţie şi Dezvoltare Umană (CRED) a demarat proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane.
Proiectul care vizează crearea de noi instrumente de inserţie profesională a persoanelor aflate în detenţie a ajuns şi în închisorile din Brăila. Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti (PMT), partener în acest proiect, vizează consilierea a 356 de deţinuţi.
Ateliere de lucru
"Valoarea totală a proiectului este de 13.902.795 lei şi este în parteneriat cu Penitenciarul de Femei Târgşor şi alte organizaţii", ne-a declarat Ionel Dincă, purtătorul de cuvânt al PMT.
Prin acest proiect, partenerii de lucru îşi propun să stimuleze parteneriatul public şi privat în vederea iniţierii de mecanisme ale economiei sociale ce vor fi materializate prin crearea în cadrul celor trei penitenciare a şase ateliere productive, respective: brutărie, bucătărie, seră de legume eco, atelier de tâmplărie PVC, frizerie, zidărie.
Harta oportunităţilor
În aceste ateliere, cei 356 de deţinuţi vor putea fi calificaţi în meseriile respective. Prin intermediul sesiunilor de consultare, deţinuţii vor fi consiliaţi pentru a-şi găsi locuri de muncă potrivite calificărilor, după liberare.
Se va realiza, totodată, o hartă a oportunităţilor de angajare a deţinuţilor a nivelul tuturor regiunilor geografice implicate. Partenerii proiectului vor face schimb de experienţă cu specialişti din Belgia, Franţa, Spania, Italia şi Danemarca.