Normele la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea Codului fiscalavantajeaza pe cei care nu obtin lunar venituri, datorita posibilitatii de a le cumula, care creaza posibilitatea depasirii plafonului de 5 salarii medii pentru care se platesc contributiile - a explicat pentru HotNews.ro consultantul Gabriel Sincu, partener la firma de consultanta fiscala Mazars. Vezi in articol exemple de calcul al cuantumului net si contributiilor care vor fi platite. In plus, "nu este clar cum va beneficia un PFA de ajutorul de somaj - cum se poate decide ca un PFA este somer? Nu exista procedura pentru o astfel de prevedere".
Pe scurt, avantajul veniturilor periodice este creat implicit de prevederea care plafoneaza plata contributiilor la baza de calcul - 5 salarii medii brute pe economie. Cu ajutorul consultantului Gabriel Sincu, am realizat cateva exemple de calcul al cuantumului net si contributiilor care vor fi platite.
Exemplul 1: pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuala, realizate lunar, de 3.000 de lei - venit brut.
Potrivit normelor, pentru aflarea cuantumului net, se scad din venitul brut cheltuielile deductibile - in exemplul nostru, 20% in sistem forfetar, adica 600 lei. Asadar, cuantumul net la care se refera Normele este cel de 2400 de lei. La aceasta suma se aplica procentele de plata a contributiilor individuale: CAS 10,5%, CASS 5,5%, somaj 0,5%: in total, 16,5%, adica 396 lei. Pe de alta parte, din venitul brut de 3.000 de lei platitorul retine 10% - impozit, adica beneficiarul a primit de la platitor 2700 lei. Pentru a afla cu cat ramane efectiv beneficiarul, se scad contributiile de 396 lei din cei 2700: rezultatul este 2304 lei.La sfarsitul anului, beneficiarul are asadar venitul net de 2304X12 = 27.648 lei. La aceasta suma se aplica apoi impozitul de 6%.
Exemplul 2: pentru venituri