Fresca de la fostul Hotel Bucureşti, căreia comuniştii au vrut să-i îmbrace nudurile cu costume populare, a fost restaurată cu aportul substanţial al fiului artistului. Sursa: Petrişor Cană
"Nunta Cosmică", una dintre lucrările de referinţă ale lui Sabin Bălaşa, poate cel mai cunoscut pictor al "epocii Ceauşescu", a fost restaurată şi redată publicului. Printre cei care şi-au adus aportul substanţial la refacerea frescei, deteriorată în timpul renovării fostului Hotel Bucureşti (actualul Radisson Blue) a fost chiar Tudor Bălaşa, fiul artistului.
Evenimentul a avut loc pe 28 iulie, la mai bine de doi ani de la trecerea în nefiinţă a lui Sabin Bălaşa, chiar în foaierul hotelului situat în centrul Capitalei, unde în urmă cu aproape trei decenii pictorul realiza celebrele nuduri care au stârnit controverse între artişti şi nomenclatura co mu nistă.
Refăcută după aproape trei decenii
Opera murală - o transpunere plastică care, potrivit criticului de artă Mircea Deac, îmbină scena nunţii din "Balada Mioriţa" cu scene din "Balada meşterului Manole" - a fost realizată în 1982. Ea a devenit celebră atât printre artişti, cât şi pentru autorităţile comuniste, revoltate de goliciunea nudurilor. Cu greu au fost convinşi oamenii nomenclaturii de importanţa operei, ei ţinând morţiş să "îmbrace" personajele în costume populare.
Despre importanţa acesteia, Mircea Deac a declarat: "Artistul a folosit albastrul de Jupiter, culoare ce reprezintă Cosmosul. De altfel, această imagine a Cosmosului care domină totul l-a dominat şi pe Sabin Bălaşa. El obişnuia să spună: «Viaţa mea e un abis iar ceea ce pictez e mintea mea»".
"E meritul străinilor"
Tudor Bălaşa, fiul celebrului pictor, cel care a repictat parţile din "Nunta Cosmică" afectate de lucrările de restaurare, a declarat că "lucrul cel mai greu a fost s